Keptas kiaulienos kumpis su prieskonių plutele
Šąlant orams, vis mažiau laiko norėsis praleisti lauke kepant mėsą. Todėl kepkime ją būnant savo šiltuose, jaukiuose namuose! Kiaulienos kumpis ar sprandinė, apsupta sultinio su šlakeliu viskio bei padengta apskrudusia prieskonių ir garstyčių plutele kutens gomurį. Nepajusite, kaip greitai prabėgs laikas ir dalinsitės patiekalu su šeima prie stalo!
Produktai:
- 1 kg. kiaulienos kumpio ar sprandinės
- 1 a. š. kumino
- 1 a. š. maltos kalendros
- 1 a. š. mairūno
- 2 a. š. Dijon garstyčių
- Aliejaus
- Keli gvazdikėliai
- Keli lauro lapai
- 60 ml. viskio
- 0,5 l. sultinio
Imame kiaulieną bei pašlaktosme ją aliejumi. Šiek tiek įpjauname mėsą įstrižai, kad prieskoniai geriau įsigertų.
Sumaišome kuminą, kalendrą, mairūną, pipirus ir šiek tiek druskos bei įtriname prieskonius į mėsą. Įtrinus prieskonius padengiame viršutinę mėsos dalį garstyčiomis.
Aplink mėsą užpilame sultinio. Dedame gvazdikėlius, lauro lapus bei paskirstome viskį. Uždedame foliją ir dedame kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ~1 val. Po valandos nuimame foliją, padidiname kaitrą iki 200 laipsnių ir apskrudiname mėsą dar 30 min.
Vietoje padažo neretai mėsą pašlakstau likusiu sultiniu. Tačiau jeigu vis gi norisi padažo, dalį sultinio supilkime į keptuvę, įpilkime balto vyno ir grietinėlės ir viską sutirštinkime. Miltų naudoti nereikia! Turėsite labai sodraus skonio padažą. Mėsą dažniausiai patiekiu su keptomis daržovėmis.
Skanaus!