Tešloje keptas žiedinis kopūstas
Tešloje keptas žiedinis kopūstas

Žiedinis kopūstas man augant buvo labai nepopuliari daržovė. Nors daržuose augo puikiai, retas kuris ją augino. Atrodo niekas nežinojo, kaip ruošti, kur naudoti. Tačiau, dabar labai įprasta, pateikti keptus žiedinius kopūstus, kaip garnyrą, naudoti sriuboje, salotose ar daryti iš jų piurė. Šiandien dalinuosi vaikystės receptu. Mamai kepant sukirsdavome dar neatvėsusius. Viskas labai paprasta, tačiau ir labai skanu! :)

Įdaryti kiaulienos suktinukai
Įdaryti kiaulienos suktinukai

Yra dienų, kai visiškai nesinori nieko įmantraus, o tiesiog tokio skonio, kurį pažįsti nuo vaikystės. Tokia nostalgija mane apima su kiaulienos suktinukais, kurie dažniausiai mūsų šeimoje patiekiami per didžiasias metų šventes. Atnešami didelėje lėkštėje, per vidurį patiekiama bulvių košė, o aplink išdėliojami suktinukai. Siunčiame lėkštę ratu, kol ji ištuštėja. Na, ir šiandieną, rekomenduoju jais pasilepinti penktadienio vakarienės metu. :)

Pievagrybių ir kreivabudžių sriuba
Pievagrybių ir kreivabudžių sriuba

Panašią sriubą pradėjau virti dar prieš 10 metų, atvykusi į Vilnių studijuoti. Man ji tokia skani, kad kažkada namiškiams išviriau jos net 8 litrus - šį faktą man priminė sesė. :) Per tiek metų receptas koregavosi ne vieną kartą. Priklausomai nuo sezono varijuoja grybų rūšys, tačiau sriuba visad išlieka kvepianti šviežiomis žolelėmis ir pavasariu. :)

Salotų laiveliai su vištiena
Salotų laiveliai su vištiena

Kokias emocijas Jums atneša kalendorinis pavasaris? Man atrodo, vos tik išaušo kovo 1 diena nusimečiau sunkius žieminius kailinius ir iš karto palengvėjau. Norisi lengvumo, norisi spalvų, norisi permainų! Tas pats požiūris atsispindi ir mano virtuvėje. Ėmiau gaminti lengvus, maistingus bei spalvingus patiekalus. Vienu iš jų dalinuosi šiandieną. Šviežūs, ryškūs, traškūs, neapsunkinantys salotų laiveliai ant stalo!

Keptų burokėlių salotos su feta
Keptų burokėlių salotos su feta

Tarpšventiniu laikotarpiu norisi kažko lengvo? Paprasto tiek skonių palete, tiek paruošimo būdu? O po Kalėdinio stalo dar ir ypač išsiilgstame daržovių. Šios lengvai paruošiamos saldžiarūgščių burokėlių salotos pagardintos feta yra būtent toks patiekalas, kurio šiandien Jums reikia. :)

Šventinis lašišos pyragas
Šventinis lašišos pyragas

Šventės jau čia pat! Savųjų aš neįsivaizduoju be mamos kepto žuvies pyrago. Kadangi šiais metais susitiksime tik kamerų pagalba, norėjosi bent jau skoniais suartinti mūsų stalus. Mamos įkvėpta kepu jos skanųjį pyragą, su gardžiu įdaru bei traškia plutele. Susikurkime savo mažas šventes taip, kad mums patiems būtų gera, ramu ir šilta širdyse. :)

Lašiša su viskiu ir garstyčiomis
Lašiša su viskiu ir garstyčiomis

Įsivaizduokite, jog ant stalo išdėliojote visus Kūčių vakarienės patiekalus, skaičiuojate, skaičiuojate dar kartą, ir dar… vienuolika! Tokiu atveju praverstų atsargoje turėti vieną papildomą, lengvai pagaminamą patiekalą. Būtent tokiu šiandiena dalinuosi su Jumis. Ant mano Kūčių vakarienės stalo bus ši pikantiška lašiša su grūdėtomis Dijon garstyčiomis bei šlakeliu viskio. :)

Čili troškinys
Čili troškinys

Troškiniai - mėgiamiausias mūsų patiekalas. Ne vien dėl to, kad juos lengva pagaminti, bet ir jų skonių skalė gali būti labai įvairi. Mėgstame valgyti aštriai, todėl čili troškinys tapo neatsiejama mūsų virtuvės dalimi. Pagrindiniai šio patiekalo ingredientai čili pipirai (šviežūs arba miltelių pavidalu), malta jautiena, pomidorai ir pupelės. O toliau jau kiekvieno improvizacija, kaip paruošite šį patiekalą. Šiandieną supažindinsiu Jus su savuoju, jau nusistovėjusiu mūsų virtuvėje čili troškinio variantu, kurį užbaigsiu aitriais jelapenais, sūriu ir jogurto šaukšteliu. :)

Močiutės gaminti cepelinai
Močiutės gaminti cepelinai

Kiekviena šeima turi geriausių cepelinų receptą. Mūsiškis slepiasi pas močiutę. Daromi gausiai, iš kibiro bulvių, nes jų valgyti susirenka kelios šeimos. Dalinamės, skanaujame ir dūsaujame, jog vėl persivalgėme. Receptu dalinuosi lygiai tokiu, kokį teko matyti pas močiutę. Minkštut minkštutėliai ir tirpstantys burnoje, taip kaip mes pratę valgyti namuose. :)

Troškinys su jautienos dešrelėmis
Troškinys su jautienos dešrelėmis

Jau kurį laiką šaldymo kameros kampe manęs laukė naminių jautienos dešrelių pakelis. Ketinau jas kepti orkaitėje, tačiau šeimos nariai suraukė nosis ir pareikalavo, ko nors naujo! Įjungiau vaizduotę ir panaudojau tik tai, ką turėjau šaldytuve. Gavosi puikus patiekalas, todėl be jokios abejonės dalinuosi juo su Jumis. Sodrus jautienos dešrelių ir daržovių troškinys su rūkytos paprikos pireskoniu. Be didelių svarstymų, tai dar vienas mūsų šeimos favoritas. :)

Orkaitėje kepti ketvirčiai su keptais ridikėliais ir burokėliais
Orkaitėje kepti ketvirčiai su keptais ridikėliais ir burokėliais

Savaigaliais, nors ir niekur nereikia skubėti, rekomenduoju rinktis tokius patiekalus, kuriems paruošti nereikia daug laiko ir visą darbą už Jus atliktų orkaitė. Juk savaitgaliai skirti Jūsų poilsiui!
Šį kartą pasirinkau gardžiai apskrudusius vištienos ketvirčius, su vištienos sultyse išsitroškinusiomis bulvėmis bei saldžiarūgščiais orkaitėje keptais burokėliais ir švelnaus skonio keptais ridikėliais. Pažadu, patiekalas glostys ne tik gomurį, bet ir savo spalvingumu džiugins šeimyniškių akis. :)

Rūkytos žuvies salotos
Rūkytos žuvies salotos

Gal šį savaitgalį Jus lankė teta iš pajūrio bei atvežė įstabiai kvapnios rūkytos skumbrės? Arba turguje bendravote su labai charizmatišku prekeiviu ir nė nepastebėjote, kaip Jus įkalbino nusipirkti rūkytos menkės? Variantų gali būti begalė, bet jie visi veda prie vieno - namuose turite rūkytos žuvies ir nežinia, ką su ja daryti. Mano namuose šis produktas retas svečias, tačiau, kai jo turiu, vasada gaminuosi salotas. Panašias salotas pradėjo gaminti mano mama. Per daugelį metų, jas prisitaikiau savo skoniui - pridėjau daugiau žalumynų, mažiau majonezo. Šiandieną dalinuosi man labiausiai patinkančiu šių salotų variantu - gardi pagrindinio vaidmens atlikėja skumbrė bei jai asistuojantys kvapnūs pomidorai ir šviežios prieskoninės žolelės. Skanaus!

Jautienos koftos
Jautienos koftos

Šiandieną Artimuosiuose rytuose populiarus patiekalas - koftos. Pastarosios formuojamos ant iešmo iš maltos mėsos, žuvies ar net daržovių. Šį kartą supažindinsiu Jus su itin paprastu, tačiau kupinu šviežių skonių variantu. Griliuje karamelizavusios kokybiškos jautienos koftos, gausiai pagardintos prieskoninėmis žolelėmis ir apšlakstytos citrinos sultimis. Šios jautienos koftos tikrai praturtins kiekvienų namų virtuvę. :)

Cukinijų ir perlinių kruopų blynai
Cukinijų ir perlinių kruopų blynai

Cukinija mano namuose viena populiariausių daržovių, kurią dedu ne tik į troškinius ir salotas, bet ir į kepinius. Šį kartą cukiniją naudojau blynuose su savo mėgiamiausia kruopa. Du mėgstami dalykai tiesiog negali nederėti - išorėje apskrudusios traškios kruopos ir viduje drėgmę bei tekstūrą išlaikiusios daržovės. Gardūs nesaldūs blynai, kuriuos nardinsite į savo pačių pasigamintą jogurtinį padažą. :)

Keptas kiaulienos kumpis su prieskonių plutele
Keptas kiaulienos kumpis su prieskonių plutele

Šąlant orams, vis mažiau laiko norėsis praleisti lauke kepant mėsą. Todėl kepkime ją būnant savo šiltuose, jaukiuose namuose! Kiaulienos kumpis ar sprandinė, apsupta sultinio su šlakeliu viskio bei padengta apskrudusia prieskonių ir garstyčių plutele kutens gomurį. Nepajusite, kaip greitai prabėgs laikas ir dalinsitės patiekalu su šeima prie stalo!

Vištienos troškinys su avinžirniais
Vištienos troškinys su avinžirniais

Šis troškinys mano favoritas. Pomidorai, avinžirniai, vištiena ir viskas pagardinta kalendra bei kario prieskoniais. Pastarieji pakvipę nukelia į tolimuosius rytus, nors apsuptas kvapo sėdi prie savo virtuvės stalo. Gimęs iš šaldytuve buvusių atsitiktinių produktų, vėliau pora kulinarinių štrichų patobulintas ir negalime jo atsivalgyti. :)

Avinžirnių makaronai su Mocarela
Avinžirnių makaronai su Mocarela

Jei dar nemėginai, būtina išmėginti avinžirnių makaronus. Skanūs, kaip įprasti pilno grūdo makaronai, o maistinių medžiagų ir naudos nepalyginamai daugiau. O ir sotumo jausmas po jų kur kas ilgiau išlieka! Saulėje džiovinti pomidorai, mocarela, bazilikas - tikra Italija tavo namuose! :)

Cannelloni įdaryti rikota ir moliūgu
Cannelloni įdaryti rikota ir moliūgu

Nors dar vasara, bet jau kartkartėmis pagalvoju apie rudenį. Prisimenu rudeniškas spalvas, pasivaikščiojimus čežant lapams tarp kojų ir ,žinoma, kvapus. Man nėra nieko kvapniau rudenį už moliūgą. Dėl to šį kartą, vedina skonio ir kvapų nostalgijos, pasirinkau rikotos ir moliūgo įdarą. Tikiuosi jis Jums patiks tiek pat, kiek ir man. :)

Čenakai su jautiena
Čenakai su jautiena

Paprastai čenakus atsimenu kaip riebų ir neišvaizdų mėsos ir bulvių patiekalą. Mums kaip visad norėjosi ko nors lengvesnio bei maistingesnio. Taip mūsų namuose atsirado šie čenakai - saikingai aštrūs, su daug daržovių, išsitroškinusia yrančia jautiena ir sodriu sultiniu apačioje. Taigi laikas traukti iš užmaršties per tėvų vestuves ar močiutės jubiliejų gautas čenakines ir ruošti šeštadienio pietus! Pabandom? :)