Močiutės gaminti cepelinai
Kiekviena šeima turi geriausių cepelinų receptą. Mūsiškis slepiasi pas močiutę. Daromi gausiai, iš kibiro bulvių, nes jų valgyti susirenka kelios šeimos. Dalinamės, skanaujame ir dūsaujame, jog vėl persivalgėme. Receptu dalinuosi lygiai tokiu, kokį teko matyti pas močiutę. Minkštut minkštutėliai ir tirpstantys burnoje, taip kaip mes pratę valgyti namuose. :)
Produktai:
- Kibiras bulvių
- 1 kg. riebaus kiaulienos faršo
- 600 g. varškės
- 2 kiaušiniai
- 5 svogūnai
- Kmynai
- Druska
- Pipirai
Visų pirma nulupame ir nuplauname bulves. Ketvirtadalį bulvių dedame į puodą ir išverdame.
Likusią didžiąją dalį bulvių sutarkuojame. Kartu su bulvėmis sutarkuojame 3 svogūnus. Pastarieji reikalingi tam, kad tarkis nepajuodotų. Gautą masę nusunkiame. Anot močiutės, geriausiai bulvės nusunkiamos per trikotažinę medžiagą.
Išvirtas bulves sutriname ir dar karštas sudedame kartu su nusunktu tarkiu. Dedame druskos ir viską išminkome, kol gaunasi vientisa masė.
Pasiruošiame įdarus. Susmulkiname vieną svogūną ir sudedame į kiaulienos faršą. Dedame druskos bei pipirų. Įpilame šiek tiek vandens. Minkome, kol gausis vientisa masė. Suformuojame įdarą į norimą formą.
Varškės įdarą ruošiant įmušame 2 kiaušinius, dedame kmynų ir druskos. Išminkome masę ir formuojame norimos formos įdarą.
Pagaliau formuojame cepelinus. Pasidarome vienodo dydžio rutuliukus. Įmame rutuliuką į delną ir jį suplojame. Dedame per vidurį įdarą. Suimame cepeliną abejais delnais ir nykščių pagalba apgaubiame įdarą tešla. Likusius tarpus užlankstome ir cepeliną pavoliojame delnuose, kol gauname norimą formą. Vualia! turime pirmąjį cepeliną. Dar liko 30. :)
Cepelinus dedame į verdantį vandenį. Virimo laiką skaičiuojame nuo to momento, kada vanduo su cepelinais užverda dar kartą. Cepelinus su varške verdame 15 minučių, su mėsa 25 minutes.
Išvirusius cepelinius patiekame su spirgučių ir grietinės padažu.
Skanaus!