Šašlykams metas visada
Žinau, su šiuo receptu geriausiai būtų buvę pasirodyti grill’io sezono pradžioje. Na, bet aš pastarojo dar neuždarau, nes mūsų dar tikrai laukia bobų vasara, ir ne viena šilta popietė ir bent keli vakarai. Šio savaitgalio prognozė, puikiai patvirtina mano žodžius. Turiu nuojautą, kad ne vienas Jūsų rytoj išsitrauks savo šašlykines ar lauko grill’ių ir mėgausitės padūminta, lauke kepta minkšta, sultinga mėsyte, šeimos ir draugų kompanijoje. Tą ketiname daryti ir mes. O jei pritrūkote idėjų, kaip šį kartą pasiruošti mėsą, štai į pagalbą skubu su mūsų šeimos mėgiamu šašlykų receptu bei populiariausiais garnyrais.
Produktai šašlykams:
- 1.5 kg. kiaulienos sprandinės
- 3 vnt. svogūnų
- Pundelis šviežios kalendros
- 2 valgomieji šaukštai grūdėtų garstyčių
- Džiovinta čili paprika
- Pusės citrinos sulčių
- Druska
- Pipirai
Produktai garnyrui:
- 2 vnt. paprikų
- Viena cukinija
- Portabelo grybų (gali būti prievagrybiai)
- Tortilijos (gali būti lavašai)
- Sūris
- Česnakas
- Svogūnų laiškai
- Druska
- Pipirai
Pradėkime nuo marinato šašlykams. Supjaustome norimo dydžio gabaliukais sprandinę. Tuomet supjaustome smulkiai svogūnus bei kalendra. Svogūnus su mėsa minkome apie 10 min., kad svogūnai paleistų sultis. Tuomet dedame 2 valgomuosius šaukštus grūdėtų garstyčių. Išspaudžiame pusės citrinos sultis bei sudedame pipirus ir džiovintą čili papriką. Viską išmaišome ir paliekame marinuotis kelias valandas.
Paruošiame daržoves. Supjaustome papriką ir cukiniją bei sudedame grybus į dubenį. Viską pašlakstome aliejumi bei pabarstome druska ir pipirais. Išmaišome.
Tortilija arba lavašą ruošiame paprastai. Sitarkuojame pasirinktą sūrį, susmulkiname česnaką ir svogūnų laiškus. Viską išmaišome bei dedame ir lankstome, kaip parodyta nuotraukose.
Tuomet reikia išsirinkti grill’inimui mėgiamą vietą. Tikriausiai dauguma Jūsų renkasi savo kiemą. Deja, mes, kaip ir daugėlis vilniečių, tokio neturime. Tačiau esame atradę mums idealią vietą, vos porą kilometrų nuo Vilniaus - Pasakiškių gyvenvietėje. Puiki bei rami vieta gamtoje, miške, su įrengtomis pavėsinėmis ir tualetu. Kad ir kuriame Vilniaus gale begyventume, visada traukiame ten.
Na, ir galiausiai, pasirinkus vietą, kur kepsite pasiruoštus produktus, belieka juos iškepti. Čia patarimų Jums daug neturiu. Daržovėms tereikia kelių minučių. Mėsai priklausomai nuo žarijų kaitros bei gabaliukų dydžio apie 20-30 minučių. Na, o tortilijoms, kol viduje išsilydis sūris. Patiekiu su turguje pirkta adžika.
Sėkmės ir skanaus!